top of page

PREVENCIÓ DAVANT LES ITS

pastilla prep.png

La majoria de les ITS (Infecció de Transmissió Sexual) es transmeten per via vaginal, anal, oral o amb contacte sanguini (xeringues, tatuatges, etc.) 

​

Avui dia quasi totes les ITS tenen tractament, o sigui, tenen cura.

​

L'única malaltia de transmissió sexual que no te cura és el VIH

(Virus de la Inmunodeficiencia Humana).

 

El virus del VIH no es de fàcil transmissió, això vol dir que la seva

infecció és molt acotada.

 

El VIH només es pot transmetre quan existeix una porta de sortida

(semen, fluids vaginals o anals) i una porta  d'entrada (vagina, anus, boca,

contacte sanguini directe)

 

Una de les maneres més eficaces per evitar la infecció es el preservatiu però existeix un aaltre mètode amb la mateixa seguretat que el condó, aquesta eina es la PReP (Profilaxi Pre-Exposició).

​

Què és la PrEP?

La profilaxi Pre-Exposició (PrEP, sigles en anglès) és una estratègia de prevenció de la infecció amb el VIH on els individus VIH negatius prenen medicaments anti-VIH abans d'entrar en contacte amb el VIH per a reduir el seu risc d'infectar-se. Els medicaments prevenen que el VIH estableixi una infecció dins del cos.

​

Quina és la diferència entre PrEP i PEP?
Post = després (posterior)
Exposició = tenir contacte amb el VIH
Profilaxi = tractament per a prevenir que ocorri una infecció
La Profilaxi Post-Exposició (PEP, sigles en anglès) és una estratègia de

prevenció del VIH  en la qual individus VIH negatius prenen medicaments anti-VIH després d'haver entrat en contacte amb el VIH, per a reduir el seu risc de contreure la infecció. PEP implica prendre medicaments durant un mes i s'ha de començar a prendre'ls dins de les 72 hores després de la possible exposició.

​

Per a qui funciona la PrEP?
La PrEP ha demostrat reduir el risc d'infecció amb el VIH en molts estudis. L'estudi iPrEx va demostrar que la PrEP redueix el risc d'infecció amb el VIH entre els homes gai i bisexuals i en les dones transgènere. Dos grans estudis, Partners PrEP i TDF2, van demostrar que PrEP també redueix el risc d'infecció amb el VIH entre els homes i dones heterosexuals. L'estudi Bangkok Tenofovir va demostrar que la PrEP funciona per a les persones que s'injecten drogues.

 

Efectivitat
L'ús de Truvada com PrEP proveeix una reducció del risc d'infectar-se del 96%  al 99% en les persones VIH negatives que prenen les píndoles tots els dies d'acord amb  les indicacions. Si se salta una dosi diària, el nivell de protecció contra el VIH pot disminuir. Només funciona si pren el medicament. Les persones que usen la PrEP correcta i consistentment tenen nivells més alts de protecció contra el VIH.
D'acord amb l'anàlisi de les dades de l'estudi iPrEx es va descobrir que la PrEP és efectiva per a:

Les persones que prenen 7 píndoles de PrEP per setmana, el seu nivell estimat de protecció és del 99%
Les persones que prenen 4 píndoles de PrEP per setmana, el seu nivell estimat de protecció és del 96%
Les persones que prenen 2 píndoles de PrEP per setmana, el seu nivell estimat de protecció és del 76%
No existeix suficient data disponible per a proveir una guia temporal específica que no sigui d'ús diari, per la qual cosa la FDA recomana que la PrEP s'usi diàriament per a aconseguir el nivell més alt de protecció.
Un parell de coses que han de tenir-se en compte:

En començar la PrEP, porta almenys set dies per a aconseguir alts nivells de protecció contra el VIH.
En suspendre la PrEP, les persones han de continuar utilitzant la PrEP durant quatre setmanes després d'una exposició significativa.
La PrEP no protegeix contra altres infeccions de transmissió sexual (ITS) ni prevé l'embaràs. No és una cura per al VIH.

​

INDETECTABLE = INTRANSMISSIBLE

Indetectable = intransmissible és el missatge d'una nova publicació de ONUSIDA.

Si les proves dels últims 20 anys ja demostraven que el tractament del VIH és

summament efectiu per a reduir la transmissió del VIH, ara hi ha evidències

contundents que les persones que viuen amb el VIH amb una càrrega viral

indetectable no poden transmetre el VIH mitjançant l'intercanvi sexual.

Entre 2007 i 2016 es van dur a terme tres amplis estudis sobre la transmissió sexual del VIH entre milers de parelles en les quals un dels components vivia amb el VIH i l'altre no. En aquests estudis no es va produir ni un sol cas de transmissió sexual del VIH d'una persona que visqués amb el VIH amb supressió vírica a la seva parella seronegativa.

No obstant això, la campanya informativa adverteix que l'única manera de saber si es presenta supressió vírica és mitjançant la realització d'una prova de càrrega vírica.

Per a moltes persones que viuen amb el VIH, la notícia que ja no poden transmetre el VIH els ha canviat la vida. A més de poder triar entre tenir relacions sexuals amb o sense preservatiu, moltes persones que viuen amb el VIH i té supressió vírica se senten alliberades de l'estigma que comporta viure amb el virus. Saber que ja no poden transmetre el VIH en les seves relacions sexuals pot facilitar que moltes persones que viuen amb el VIH se sentin fermament compromeses amb la prevenció a l'hora d'abordar les seves relacions presents o futures.

L'objectiu de la nova sèrie de campanyes de ONUSIDA és el d'informar els lectors sobre qüestions emergents o de gran importància en la resposta a la sida. Es tracta de resums breus però informatius amb informació actual de l'àmbit de la resposta a la sida, i compten amb recomanacions per als directors dels programes i indicacions per a les respostes nacionals.

​

RECORDEM!! 

que una persona amb VIH i en tractament antiretroviral efectiu i sense càrrega viral no pot transmetre el virus.

​

​

​

 

PASTILLAS.png
ets.png
pastilla prep.png
I=I GRIS.png
INDETECTABLE INTRANSMISSIBLE GRIS.png
CONDON.png
bottom of page